Otroška očala

Otroške oči so izpostavljene večjemu tveganju: čim prej zaščitite otroške oči !

Otroške oči so občutljive na svetlobo in jo prepuščajo (širša zenica, tkivo z manj pigmenta). V otroških očeh očesna leča ne filtrira UV-žarkov pred otrokovo starostjo 10-12 let. Pred to starostjo 75% UV svetlobe doseže mrežnico (pri 25 letu starosti le 10%). Škoda, ki nastane na očeh zaradi svetlobe, se kumulira od otroštva naprej. Nastanek sive mrene povzroča prav prevelika izpostavljenost oči UV žarkom.

Okvirji za otroke upoštevajo posebne značilnosti otroškega obraza (mehek nos, okrogla lica, nežna ušesa in občutljiva koža). Ker otroci stalno gledajo navzgor mora okvir popolnoma pokriti zgornji del oči. Priporočajo se plastični okvirji, narejeni iz stabilnega in varnega materiala. Proizvajalci upoštevajo “težko življenje” teh okvirjev, ki ga morajo prenesti ob njihovih drznih lastnikih.

Dobre navade

– Otroci in dojenčki naj nosijo kapico za zaščito oči; izogibajte se direktni svetlobi v oči.

– Otroci naj nosijo sončna očala premišljeno (na plaži, pri vodnih športih, aktivnostih na prostem, v gorah).

– Pred nakupom sončnih očal se prepričajte, da nudijo popoolno zaščito.

Naše oči so izredno občutljiv ter dragocen organ. Otroci pogosto dojemajo vid kot nekaj samoumevnega in tudi kadar imajo težave s slabovidnostjo, pogosto o njih ne govorijo ali pa jih niti ne prepoznajo, saj so prepričani, da način, kako vidijo svet okoli sebe, povsem normalen.

Do šestega leta se pri otroku razvijejo vse vidne funkcije, zato se nekatere  napake vida lahko odpravijo le, če jih pravočasno odkrijemo. Hkrati pa je tako tudi večja verjetnost, da se bo otroku vid sčasoma izboljšal.

Kateri so znaki, da otrok potrebuje otroška očala?

Ko ugotovimo, da otrok slabše vidi, je najboljša rešitev, da ga odpeljemo na pregled k strokovnjaku.

Pri mlajših otrocih je težko prepoznati slabovidnost.

Očitni znaki, ki jih vsi poznamo so:

– če očesi ne gledata v isto smer ali naravnost,

– slabo razvito fokusiranje,

– pretirano solzenje oči,

– slaba kontrola nad vekama,

– pogosta občutljivost na svetlobo,

– nenavadna obarvanost kateregakoli dela očesa,

– dolgotrajna rdečica oči,

– pogosto mencanje oči,

– izbuljene oči ali pojav skorje na očesu.

Prav tako je zelo priporočljivo opraviti pregled, če ima kateri izmed družinskih članov težave z očmi.

Kaj storiti, če ugotovite, da vaš otrok potrebuje otroška očala?

Izbira je zelo velika, kako izbrati najboljša očala za vašega otroka?

Starši, ki že imate izkušnje z izbiranjem primernih očal, veste, da izbrati očala, ki bodo vašemu otroku pisana na kožo, ni tako enostavno opravilo, kot se morda zdi na prvi pogled.

Ključnega pomena pri izbiri je, da jih otrok sprejme in jih nosi z veseljem, da so dovolj trpežna, hkrati pa ga ne ovirajo pri igri in ostalih aktivnostih.

V naši optiki Flajšaker bomo na podlagi bogatih izkušenj in znanja, z veseljem poskrbeli za vid vašega otrok ter vam pomagali pri pestri izbiri očal, izbrati najprimernejša.

Da pa bo otrok lažje sprejel svoja nova očala, vam toplo priporočamo, da mu že doma pojasnite, zakaj potrebuje očala ter kako mu bodo koristila.