Kako izgleda okulistični pregled ter kako se nanj pripraviti?

Osnovni okulistični pregledi so povsem neboleči, zato kar brez skrbi. Običajno vas bomo na pregledu zadržali približno 30 min., ter z nekaterimi postopki pregledali vaše oči ter vid.

Osnovni pregled

V naši ordinaciji vam bomo najprej opravili osnovni pregled, kjer bomo pregledali kako dobro vidite.

S pomočjo uporabljenih naprav lahko določimo različne vrednosti, kot sta dioptrija ali cilinder.

S pomočjo biomikroskopa bomo pregledali sprednje dele očesa, ter na ta način ugotovili obstoj morebitnih poškodb ali sprememb na očesnih strukturah.

Nadeli si boste tudi posebna očala, ki zakrijejo eno oko, ter z njimi prebirali različne velikosti črk, ki se nahajajo na oddaljeni tabli.

Okulist vam bo po potrebi predpisal primerno dioptrijo leč, ki bodo najbolje popravile vaš vid.

Tovrstni okulistični pregledi ne zahtevajo napotnice. Le v primeru, da specialist oftalmolog posumi na obolenja vida, pa se boste morali zglasiti pri svojem osebnem zdravniku ter pridobiti napotnice, ter se k specialistu naročiti ponovno.

Razširjen očesni pregled

Okulistični pregledi lahko zajemajo tudi pregled očesnega ozadja z oftalmoskopom.

Oftalmologu omogoča pregled struktur očesnega ozadja, ki ga sestavljajo vidni živec ter žile mrežnice, ter na ta način pomaga pri odkrivanju različnih vnetij, sprememb roženice, pojav glavkoma, sive mrene itd.

Okulistični pregledi te vrste se običajno opravijo pri ozki zenici. Z njihovo pomočjo lahko ugotavljamo tudi splošno zdravje človeka.

Z pravočasnimi okulističnimi pregledi očesnega ozadja lahko bolezenske spremembe tkiv odkrijemo še v obdobju, ko jih je mogoče ozdraviti.

V nekaterih primerih pa se specialist lahko odloči tudi za pregled očesnega ozadja pri razširjeni zenici. V oko vam v tem primeru kane kapljico tekočine, ki vam zenico razširi. Na ta način bo lažje podrobneje pregledal vaše oko. Ta postopek traja okoli 20 minut, pomembno pa je, da 3 ure po tovrstnem pregledu ne upravljate z motornimi vozili.

Različni okulistični pregledi preverjajo med drugim tudi barvno slepoto, količino solz ter kvalitete solznega filma, vidno polje itd.

Kaj prinesti na očesni pregled?

S seboj prinesite očala ali kontaktne leče. Prav tako prinesite morebitna zdravila ali tekočine za oči, ki jih uporabljate. Če uporabljate kontaktne leče si jih 20 minut pred pregledom odstranite.