Zakaj okulist in ne optometrist?

Ali veste, kakšno delo opravljajo okulisti in kakšno optometristi ter koga izbrati glede na težave, s katerimi se soočate?

Optometristi so usposobljene osebe, ki pri svojem delu ugotavljajo dioptrijo pacienta. Usposobljeni so za iskanje pravilne dioptrije, največkrat ko ima le to pacient že določeno (se pravi, ko se dioptrija poslabša, vam poizkuša določiti novo).

Za naziv optometrist je treba opraviti  usposabljanje, kljub temu pa ta oseba ni usposobljena in ne opravlja nobenih drugih stvari ob pregledu. Na pregledu lahko sicer opazi kakšno očesno bolezen, ampak je ne zdravi , temveč vas mora napotiti k okulistu oziroma očesnemu zdravniku (specialistu oftalmologu), katerega  poslanstvo je ugotavljanje, zdravljenje in postavljanje diagnoz očesnih bolezni.

V sklopu pregleda pri optometristu vas bo prosil, da s table preberete črke, in vam na podlagi tega skušal določiti dioptrijo.

Okulist pa je na drugi strani zdravnik, ki se je šolal na medicinski fakulteti in je nato opravil še specializacijo za očesne bolezni. Med drugim zna odkrivati očesne motnje in bolezni, lahko predpiše očesne pripomočke (vse vrste očal in kontaktnih leč), opravlja pa tudi različne operativne posege na očeh.

Na temeljitem okulističnem pregledu ugotavlja precej več kot zgolj dioptrijo za očala ali kontaktne leče. Poleg morebitnih bolezni oceni še, kako delujeta obe očesi skupaj in kakšen kazalnik splošnega zdravstvenega stanja predstavljajo vaše oči – okulisti so namreč pogosto med prvimi, ki odkrijejo nekatere kronične bolezni, kot sta denimo visok krvni tlak ali sladkorna bolezen.

Temeljiti pregledi oči niso pomembni zgolj pri odrasli populaciji, temveč tudi pri otrocih, saj se s tem lahko zagotovi normalen razvoj vida in tudi normalen učni proces. Pri tistih, ki imajo neodkrite težave z vidom, se denimo pogosto pojavijo težave s šolskimi nalogami.

Otroci se namreč pogosto sploh ne pritožujejo, da slabše vidijo, saj ne vedo, kakšen bi moral biti »normalen« vid. Tako je pri tistih s slabšimi rezultati v šoli zagotovo smiseln obisk okulista, saj se zgolj tako lahko izključi morebitni z vidom povezan vzrok učnih težav.